We zijn `gepiepeld`!

2 juli 2019

Dat zeiden de meeste raadsleden in de wandelgangen toen ze het rapport van SVDL (Adviesbureau SeinstraVandeLaar) hadden gelezen. Maar om dat in de openbaarheid te zeggen, is blijkbaar een stuk lastiger. GBS en SGP waren terecht zeer kritisch in de raadsvergadering. Uiteindelijk werd er een besluit genomen waar iedere partij achter kon staan. Dit werd niet in dank afgenomen door de burgemeester, die blijkbaar een hele andere uitkomst had gewenst.

GBS is niet van plan om zich zomaar het dorp “te laten afpakken”, door wie dan ook, als daar helemaal geen noodzaak voor is. Natuurlijk moet het betaalbaar blijven en moet de dienstverlening naar de inwoners voorop staan. Dat vinden wij ook. Maar er zijn nog steeds geen redenen om te denken dat dat niet zou lukken in een zelfstandig Scherpenzeel. We staan er heel goed voor. De financiën, de zorgtaken (sociaal domein), de grote woningbouwprojecten, de schoolgebouwen en de grip van de ambtenaren op de processen in het gemeentehuis zijn ronduit voortreffelijk te noemen. Er wordt aan de eisen voldaan, audits worden met vlag en wimpel gehaald en zelfs prijzen vallen onze gemeente ten deel.

90% van de gemeenten in Nederland zouden willen dat ze er zo goed voor staan als Scherpenzeel. Waar bijna iedere gemeente (ook in onze regio) kampt met grote tekorten en moet bezuinigingen, kunnen wij nog steeds zonder problemen de begroting tot en met 2023 sluitend opstellen. Ook de kosten voor de inwoners zijn in vergelijking met andere gemeenten laag.

Is onze ambtelijke organisatie dan helemaal klaar voor de toekomst? Neen, daar moet nodig in geïnvesteerd worden. Nadat de RSW-fusie niet doorging, hebben we daar te weinig aandacht aan geschonken. GBS trekt dat zichzelf aan. Het ging natuurlijk ook nog steeds goed, maar dat kwam wel door de zeer loyale en hardwerkende ambtenaren. Er wordt goed op de winkel gepast, maar toekomstbestendig is het nog niet.

We zijn blij dat de politieke partijen een unaniem, raadsbreed besluit hebben genomen in de raadsvergadering over het verdiepingsonderzoek Toekomstvisie. Geen directe herindeling, zoals het rapport voorstelt, maar wel direct de ambtelijke organisatie versterken. Daar waren we overigens vanuit het coalitieakkoord ook al mee begonnen. We zullen de komende jaren blijven werken aan Scherpenzeel en de kracht van de gemeente.

Blijkbaar vinden alle partijen dat het in het rapport van SVDL nu ineens wel heel snel gaat met Scherpenzeel, van “Hero” naar “Zero”. Dat kan toch niet kloppen?

In het verdiepingsrapport van SVDL staan ook ronduit beledigende opmerkingen over ons gemeentebestuur  (Raad en College). En ja, soms gaat het misschien wel op een wat kneuterige manier in het gemeentebestuur. Maar is dat een gebrek aan bestuurskracht? Neen, besluiten nemen we wel en krachtig ook, maar soms niet volgens de etiketten van deftige bestuurders die zichzelf graag op de voorgrond plaatsen. Maar onze manier blijkt toch te werken, in ieder geval voor onze gemeente.

Omdat we het doen voor de inwoners en niet voor ons zelf.

Lees meerTerug naar het archiefoverzicht

Nieuws

Nieuwe coalitie GBS en SGP wil “Samen vooruit”. [14 juni 2022]
Met gepaste bescheidenheid, maar ook met trots en enthousiasme presenteren GemeenteBelangen Scherpen...

GBS voortouw in coalitievorming [19 maart 2022]
Op de verkiezingsavond kondigde de grootste partij, GemeenteBelangen Scherpenzeel, al aan het voorto...

Zwarte Land 2, standpunt van GBS [14 maart 2022]
We hebben in de campagnetijd gemerkt dat stemmingmakerij en framing over ZW2 het werkelijke beel...

GBS stelling 04 - Scherpenzeelse Krant [15 februari 2022]
Stelling 04: Doorgaand verkeer moet uit het centrum worden geweerd, het autoluw maken van het c...

GBS stelling 03 - Scherpenzeelse Krant [8 februari 2022]
Stelling 03: Liever langer aan het gas, dan een groot warmtenet of hoge windturbines. Grote ...