Prima verhouding tussen agrarische bedrijven en vrije natuur

7 februari 2018

Ruimte voor agrarische bedrijvenStelling: Fijnstof is een onderschat probleem; desalniettemin blijft intensieve veehouderij in Scherpenzeel welkom.

Dit is een ingewikkelde materie. Zo is er een verschil tussen natuurlijke en industriële fijnstof en is er nog steeds discussie over de effecten er van. In Scherpenzeel hebben we weinig tot geen vervuilende industrie. En in het buitengebied is er een prima verhouding tussen agrarische bedrijven en de vrije natuur. Onze boeren leven in en van de natuur. Zij waarderen en beheren het buitengebied. Daar mogen we wel eens iets meer respect voor hebben.

Ook doet onze regio het niet slechter dan andere regio’s. Een van de belangrijkste veroorzakers van fijnstof is juist een duurzame milieumaatregel (verbranding van biomassa voor warmteopwekking). Dan is het niet eerlijk om alleen boeren en autobezitters daar de schuld van te geven.

Bovendien is intensieve veehouderij gebonden aan strenge milieu-eisen, die de laatste tijd al hebben gezorgd voor 30% vermindering van fijnstof. Grote mega-bedrijven hebben niet onze voorkeur. Het agrarische buitengebied is de laatste decennia al heel erg veranderd. Kleine bedrijven zijn opgegaan in grotere bedrijven, maar het aantal bedrijven is ook verminderd. Daardoor worden er naast wonen ook andere activiteiten in het buitengebied ontplooid (recreatie, biologische landbouw en veeteelt, agrarisch gerelateerde bedrijvigheid).

De menukaart van de Regio Food Valley helpt de gemeente om hier goed in te kunnen sturen. Fietsen door het Scherpenzeelse buitengebied is nog steeds een prachtige ervaring vanwege de diversiteit in ons landschap. Daar hoort ook het gezonde boerenleven bij en dat willen we graag zo houden.Terug naar het archiefoverzicht

Nieuws

Nieuwe coalitie GBS en SGP wil “Samen vooruit”. [14 juni 2022]
Met gepaste bescheidenheid, maar ook met trots en enthousiasme presenteren GemeenteBelangen Scherpen...

GBS voortouw in coalitievorming [19 maart 2022]
Op de verkiezingsavond kondigde de grootste partij, GemeenteBelangen Scherpenzeel, al aan het voorto...

Zwarte Land 2, standpunt van GBS [14 maart 2022]
We hebben in de campagnetijd gemerkt dat stemmingmakerij en framing over ZW2 het werkelijke beel...

GBS stelling 04 - Scherpenzeelse Krant [15 februari 2022]
Stelling 04: Doorgaand verkeer moet uit het centrum worden geweerd, het autoluw maken van het c...

GBS stelling 03 - Scherpenzeelse Krant [8 februari 2022]
Stelling 03: Liever langer aan het gas, dan een groot warmtenet of hoge windturbines. Grote ...