Elsevier: Scherpenzeel financieel gezond

12 maart 2014

Vier jaar zorgvuldig financieel beleid door de coalitie van SGP en GBS hebben Scherpenzeel een top-10 positie opgeleverd. Elsevier vergeleek in samenwerking met Deloitte alle gemeentelijke huishoudboekjes. Uit het onderzoek blijkt of gemeenten hun financiën al dan niet op orde hebben. De resultaten staan deze week in weekblad Elsevier.

Gemeenten krijgen extra taken met minder budget. Gemeentebesturen die niet meer rondkomen, moeten ergens anders geld vinden. Aan kiezers de taak om een partij te kiezen die het belastinggeld zorgvuldig besteedt. Informatie over de huidige financiële situatie is dus belangrijker dan ooit.

Het onderzoek van Elsevier en Deloitte geeft inzicht in de financiële prestaties van gemeenten in de afgelopen jaren, maar ook in de ruimte voor nieuw beleid.

Op de plank
Gemeenten met een gezonde financiële positie hebben hun geld de afgelopen jaren blijkbaar zorgvuldig besteed. Sommige gemeenten zijn zo rijk dat het de vraag is of zij misschien niet wat kunnen teruggeven aan de inwoners. Bijvoorbeeld in de vorm van belastingverlaging of het uitvoeren van projecten die al lang op de plank liggen.

Deloitte inventariseerde voor Elsevier financiële gegevens uit alle gemeentelijke jaarrekeningen, zoals nettoschuld, eigen vermogen en grondinvesteringen.

Over deze gegevens berekende Elsevier oordelen. Negen gemeenten staan er zeer goed voor: Asten, Beesel, Ermelo, Huizen, Leusden, Maasgouw, Nederweert, Putten en Scherpenzeel. Deze gemeenten hebben geen schuld, veel reserve en lage lasten.

 Terug naar het archiefoverzicht

Nieuws

Nieuwe coalitie GBS en SGP wil “Samen vooruit”. [14 juni 2022]
Met gepaste bescheidenheid, maar ook met trots en enthousiasme presenteren GemeenteBelangen Scherpen...

GBS voortouw in coalitievorming [19 maart 2022]
Op de verkiezingsavond kondigde de grootste partij, GemeenteBelangen Scherpenzeel, al aan het voorto...

Zwarte Land 2, standpunt van GBS [14 maart 2022]
We hebben in de campagnetijd gemerkt dat stemmingmakerij en framing over ZW2 het werkelijke beel...

GBS stelling 04 - Scherpenzeelse Krant [15 februari 2022]
Stelling 04: Doorgaand verkeer moet uit het centrum worden geweerd, het autoluw maken van het c...

GBS stelling 03 - Scherpenzeelse Krant [8 februari 2022]
Stelling 03: Liever langer aan het gas, dan een groot warmtenet of hoge windturbines. Grote ...